Miksi lajittelu ja kierrättäminen kannattaa?

Kierrättäminen ja lajittelu säästää taloyhtiön kustannuksia, sillä sekajäte on kallein jätelaji. Roskien lajittelu siis säästää rahaa suoraan taloyhtiön osakkaiden omasta rahapussista!

 

1. Kierrättämällä säästät energiaa ja luonnonvaroja

Kierrättäminen vähentää neitseellisten raaka-aineiden ja energian tarvetta. Usein kierrätetyn materiaalin uudelleenkäyttö vie vähemmän energiaa ja vettä kuin neitseellisen. Tällöin kierrätysmateriaalista valmistetun lopputuotteen ympäristöjalanjälki on huomattavasti pienempi kuin neitseellisistä raaka-aineista valmistetun. Kierrättäminen hillitsee siten myös ilmastonmuutosta.

2. Toisen riesa voi olla toisen aarre

Useimmilla meistä löytyy kotoa tavaroita, joita emme käytä, ja jotka eivät enää tuota meille iloa. Se ei tarkoita, ettei sama tavara voisi ilahduttaa jotakuta toista. Kannattaa siis laittaa hyvä kiertämään ja tarjota käyttämättömäksi jääneille tavaroille uusi elämä jonkun toisen luona.

Tavaroiden kierrättäminen on helppoa verkkokirpputoreilla tai vaikka lähialueen puistokirppiksellä. Älä unohda myöskään kaveripiiriin vaatteiden- ja tavaroiden vaihtobileitä – shwapping on hauska syy kutsua ystävät kylään ja raivata samalla tilaa kaappeihin. Myös second hand -myymälät kasvattavat suosiotaan.

3. Kierrättämällä voit säästää ja tienata selvää rahaa

Taloyhtiöissä kerättävistä jätteistä lajittelematon sekajäte on kaikista kallein kerättävä. Kierrättämällä taloyhtiössä jätteet oikeisiin jäteastioihin voi säästää sievoisen summan rahaa. Tämä taas vaikuttaa suoraan taloyhtiön hoitovastikkeeseen, joka tarkoittaa, että lajittelemalla säästät selvää rahaa.

Myymällä käyttökelpoisia tavaroita kirpputoreilla tai verkkopalveluissa voit puolestasi tienata itse rahaa ja tarjota samalla tavaroille uuden elämän.

4. Kierrätys edistää kiertotaloutta ja synnyttää uutta

Kiertotaloudessa jätettä ei synny ja toisen jäte on toisen raaka-aine. Arvokkaat materiaalit pidetään kierrossa mahdollisimman pitkään. Biojätteet voidaan hyödyntää esimerkiksi biokaasun tuotantoon, ja pakkausmuoveista voidaan tehdä uusia muovituotteita.

Kiertotalous luo uutta työtä materiaalivirtojen, tuotesuunnittelun ja teknologian sekä uusien palveluiden parissa. On arvioitu, että kiertotalouden potentiaali Suomen kansantaloudelle voisi olla jopa 1,5–2,5 miljardia euroa.

5. Kierrättäminen voi olla hauskaa

Puheet ilmastonmuutoksesta, väestönkasvusta ja kasvavan kulutuksen mukanaan tuomasta kestävyyskriisistä aiheuttavat monelle voimattomuuden tunnetta – mitä yksittäinen ihminen voi tehdä kaiken keskellä? Paljonkin!

Kierrättäminen on konkreettinen ympäristöteko, jossa tarvitaan meidän kaikkien panosta. Pienet teot johtavat yhdessä suuriin muutoksiin. Kotona kierrättäminen voi olla myös hauskaa ja lapsille kierrätys on usein mieluista puuhaa.

 

Jos et tiedä, mihin astiaan mikäkin jäte kuuluu voit tarkistaa asian Lounais-Suomen Jätehuollon sivuilla olevasta jätteiden ABC:stä.

 

Lähteet tähän artikkeliin ovat löytyneet Yhteishyvän ja Lounais-Suomen Jätehuollon sivuilta.